woensdag 22 februari 2012

modernistische beeldbeschouwing

Beschouwing
Wie?~Pablo Picasso, L'oiseau (1928)

Wat?~Op het schilderij L'oiseau, de vogel, hoe kan het ook anders, een vogel die op een tak met knopjes staat. De lucht is geel en rood van onder, bovenin vooral licht blauw. Opvallend is dat er bloemetje in de lucht zweven. De warme onderkant lijkt op een ondergaande, of opkomende, zon. 

Waarom?~

Hoe?~Picasso gebruikte dikke lagen verf. De vogel heeft strakke lijnen gekregen.

Tijdskenmerk?~ Picasso was in deze periode erg bezig met Kubisme. Hij wordt gezien als de uitvinder van deze moderne kunststroming. Kubistische schilderijen zijn niet natuurgetrouw, maar hebben veel geometrische vormen. Het modernisme stond ook bekend om de abstractheid die je in veel schilderijen terug ziet. Dan is dit schilderij niet compleet abstract, je ziet wat het voor moet stellen. 

Bij het modernisme hoort ook de verlichting. Mensen gingen hun eigen verstand gebruiken, in plaats van alles aan God te wijden. Mensen kregen eigen ideeen over wetenschap, kunst, oorzaken van iets en genezing en oorzaken van ziektes. Ik denk dat mensen, omdat ze niet meer God voor de oorzaak van alles zagen, ze ook niet meer zo zeer geneigd waren om alleen maar goddelijke taferelen te schilderen. Eind 1800 begin 1900 waren er ook veel kunst invloeden van landen in bijvoorbeeld Afrika. Hier haalde Picasso ook veel inspiratie vandaan. Van expressionisme kwam het kubisme vanzelf.

Mening?~Ik vind het een schattig schilderijtje. Van de warme kleuren onderin wordt ik vrolijk. Het vogeltje ziet er niet zo slim uit, met zijn snaveltje omhoog en allebei zijn oogjes aan 1 kant. Ik vind het ook interessant dat de bloemetje in de lucht zweven, ik vraag me af waarom dat zo is. 

Beelsaspecten
Licht?~ Er is geen sprake van eigen schaduw, slagschaduw of lichtkunst. Wel is er een beetje een lichtbron en -richting. Omdat onder in beeld de lucht oranje is, lijkt daar het licht vandaan te komen.
Ruimte?~ Er is geen lichtval, standpunt horizon, er is geen plaatsing op het grondvlak of groottte verschill. Er is een heel klein beetje overlapping bij de poten van het  beest. De kleur van de voorgrond is in dit schilderij donkerder dan de achtergrond. Over textuur kan ik zeggen dat de lucht horizontaal geschilderd is (horizontale streken), de vogel lijkt diagonaal ingekleurd te zijn. 
Vorm?~ De vogel is hoekig, echt kubistisch. Maar de boom en de lucht zien er al realistischer, daar zijn geen aparte hoeken of vormen te vinden die niet natuurlijk zouden kunnen zijn, op de oranje horizontale strepen na. Er zijn veel 'L' vormen te vinden. 
Compositie?~ De boom en de vogel lijken een L te vormen. De boom is vooral links en onderin gemaakt, terwijl de vogel meer in het midden en bovenaan zit. De bloemetjes staan alleen boven in.De hoek rechts is heel open, alleen de handtekening staat er. 
Kleur?~ De vogel en boom, de voorgrond, is erg donker. De vogel zwart, de boom donker bruin, ook de knopjes zijn een beetje donker. De achtergrond is juist heel licht en fel gekleurd, de wolken zijn wittig, net als de bloempjes. 
Textuur?~ Omdat het met dikke lagen geschilderd is zal het in het echt wel erg hobbelig zijn. De lucht is horizontaal geschilderd, de knopjes zijn stippen met een dikke kwast en de vogel lijkt diagonaal geschilderd. 

Vragen
Fase 2: Het mimetische stadium (Ambachtelijkheid)
a. Schematisch realisme
Net als in de eerste fase is de kwaliteit van de afbeelding afhankelijk van de juistheid. Iets is 'mooi' als het iets moois 
toont. Een afbeelding is juist als alle kenmerken van het onderwerp aanwezig zijn, maar dat hoeft niet 

noodzakelijkerwijs 'fotografisch' realistisch te zijn. (Kubistische schilderijen scoren dus hoog). 


Wat voor dier zie je?
Een vogel
Wat voor kleur heeft de vogel?
Zwart met een rode snavel
Waar zit de vogel op en hoe zie je dat?
De vogel zit op een tak, dat zie je aan de zwarte takken met bolletjes groen, de bladeren.
Wat zie je in de lucht?
Bloemetjes en wolken
Zijn de blaadjes al helemaal uitgekomen of zijn het nog knopjes?
Het zijn nog jonge knopjes, het zijn alleen nog maar stipjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten